10 de març del 2011

Avui, 10 de març hem vist com utilitzar el google Earth. Com sabem, actualment les noves tecnologies formen part del nostre dia a dia i més, a les aules de primària. Com a eina virtual, el Google Earth ens pot ajudar a veure el mon des d’un altre punt de vista. Per a un mestre de geografia és molt importat que el domini ja que aquests té un gran ventall d’aplicacions que es poden fer servir a les classes. A continuació hi ha un link d’un vídeo tutorial que ens explica com utilitzar el google. Aquest vídeo, ens pot ajudar no només als adults, sinó que també als alumnes que tenen el primer contacte amb aquesta aplicació.



http://www.youtube.com/watch?v=PNg2RU27-3I

A més a més, una vegada vist els funcionament del google Earth, hem parlat sobre els diferents tipus de mapa, és a dir, la classificació que hi ha depenent d’allò que s'ens presenti: rius, nivells, comunicacions... Per començar, farem una petita definició de mapa, i tot seguir alguns dels tipus de mapa que podem trobar (treballats o no a classe) Un mapa representa un conjunt de fenòmens geogràfics bàsics i diversos tals com les costes, la hidrografia, el relleu, les poblacions, les carreteres, els límits administratius, la toponímia, etc.

Mapa físic: mapa, generalment a petita escala, que representa els trets fisiogràfics principals d'un territori.


Mapa polític: mapa, generalment a petita escala que representa les divisions polítiques i administratives d'un territori que es diferencien normalment usant diferents tintes per a això.



Mapa geològic: mapa temàtic que representa les roques i estructures geològiques observables en la superfície terrestre.



Mapa hidrogràfic: mapa que representa, fonamentalment, els cursos dels rius i les superfícies amb aigua.



Mapa de carreteres: mapa que representa fonamentalment les carreteres que es mostren classificades en categories segons sigui la seva importància viària.



Mapa de situació: mapa, generalment a petita escala, que indica la situació d'una zona o d'una fulla cartogràfica dintre d'un territori major.



Mapa del relleu: mapa orogràfic que representa el relleu mitjançant diversos mètodes que normalment són d'efecte plàstic.


Per portar a la pràctica aquest concepte, hem treballat sobre un plànol de corbes de nivell de Cataluña, en concret, la zona muntanyosa de l’Esparraguera, Olesa de Montserrat, Viladecavalls i Arbrera. Mitjançant els continguts explicats prèviament, hem pogut deduir que és una zona muntanyosa tot i que no té muntanyes molt altes. La zona més muntanyosa es troba sobre de Viladecavalls on podem trobar el Turó de Cardús (un dels punts més alts). A més, veient aquest mapa, també podem saber que en la zona urbana, com és l’Esparraguera i Olesa, el desnivell és molt menys pronunciat que en pobles con Torreblanca (situat a pocs km del turó de Cardús)  

No hay comentarios:

Publicar un comentario